BEJRUT, LIBAN

Turska vlada odlučila je da pošalje trupe u Katar. Odluka je prihvaćena na brzinu, nakon što su Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat i Bahrein pritiskali Katar sa navodima o podršci terorizmu i prekinuli svoje veze sa malim Emiratom.

Prema novinskoj agenciji Rojters sa današnjim pozitivnim glasanjem u parlamentu po ovom pitanju, Turska je odlučila da pošalje svoju vojsku u Katar i pruži borbenu obuku katarskim snagama. Kao posledica toga Katar, u kome se nalazi i američka centralna komanda i 10.000 američkih vojnika u bazi Al-Udeid, imaće sada dve najjače vojske članice NATO pakta stacionirane na svojoj teritoriji.

Sa ovim smelim potezom Turske dalja eskalacija između Katara i Koalicije u otvoreni sukob postala je manje verovatna. Koliko, ako uopšte bi SAD podržale Emirat je pod znakom pitanja, jer zvaničnici šalju različite signale.

Dok je Ministarstvo odbrane SAD izbegavalo da odgovori na pitanje, da li je Katar bio sponzor terorističkih grupa, istaknuli su da je Katar “trajno posvećen regionalnoj bezbednosti” i ohrabrili “sve uključene strane da rade zajedno.” Američki predsjednik Donald Trump s druge strane signalizirao je saglasnost fronta protiv Katara preko Tviter-a.

“Drago mi je da vidim da se poseta Saudijskoj Arabiji i drugih 50 zemalja već isplatila. Rekli su da će da zauzmu čvrst stav o finansiranju … ekstremizma, a sve su referencije pokazivale na Katar. Možda će to biti početak kraja užasa terorizma! “, pisalo je u dva tvita Američkog predsednika.

Prošlog meseca tokom svog prvog putovanja u inostranstvo, Tramp se sastao sa GCC (Savet Zalivskih Zemalja)u Saudijskoj Arabiji i potpisali su dogovor sa Kraljevinom Saudijske Arabije (KSA) za isporuku oružja u vrednosti od 110 milijardi dolara, što je najveća ikada američka isporuka oružja, pri tom prilikom je rekao da ” Saudijska vojska mora da preuzme veću ulogu u bezbednosnim operacijama. “u govoru sledećeg dana opisao je KSA, da je u regionu preuzela vodstvo u borbi protiv terorizma i izdvojio Iran kao glavnog domaćina terorizma, koji treba da bude osporen.

ALSO READ  Greece says no de-escalation until Turkey withdraws ships from Greek regions

Saudijska Arabija i Katar, došli su do ekstremnog bogatstva zbog velikih prirodnih izvora kao što su nafta i gas, a takođe su poznati po finansiranju širokog spektra ekstremističkih grupa širom srednjeg Istoka, uključujući i tkzv. islamsku državu. Na primer, bivši američki državni sekretar Hilari Klinton izjavila je u procurenoj elektronskoj pošti, da “Katar i Saudijska Arabija pružaju tajnu finansijsku i logističku podršku ISIL-u i drugim radikalnim grupama sunita u regionu.”

Zato se podrška terorizmu može u celini isključiti kao razlog koalicije oko Saudijske Arabije da se suoči Katar. Ali katarska podrška naročito Muslimanskom bratstvu izdvaja ga i takođe štiti od uticaja ekstremnog sunitskog vehabizma koji prevladava u Saudijskoj Arabiji i glavni je stub moči u strukturi kraljevstva.

Drugi narodi u regionu, smatraju Muslimansko bratstvo (MB) kao pretnju. Tradicionalno je to slučaj u Siriji, gde je Muslimansko bratstvo uključeno u najnovijem sukobu. MB je veoma aktivno u Egiptu, gdje su uspešno srušili tada predsjednika Husni Mubaraka u ustanku 2011. godine, takođe uz pomoć tv-mreže Al-Jazeera u vlasništvu Katara.

Nakon tih događaja Muhamed Mursi, član UO, izabran je za predsednika i vladao je do 2013. kada je drugi krug protesta rezultirao vojnim udarom i njegovim svrgavanjem. Ali podrška Katara za UO je samo jedan, jako važan, aspekt i pokazatelj razlika u politiki država regiona među kojima vlada prirodno rivalstvo za uticaj.

Izmedju država koje se konfrontiraju sa Katarom takodje postoji puno trenja. Na primer između Ujedinjenih Arapskih Emirata i KSA doduše saveznika protiv Ansar Alah u Jemenu pokazao se veliki raskol. Grupe povezane sa UAE formirale su samostalan region na jugu Jemena, uprkos naporima KSA da ponovo instaliraju svrgnutog predsednika Jemen-a Hadi-ja kao vladara te zemlje.

Za razliku od zemalja koje sada vrše pritisak na Katar, Emirat ima i neguje dobre odnose sa Iranom. Katar, kao najveći svetski snabdevač tečnog prirodnog gasa deli veliko gasno polje u Zalivu sa Iranom i sebi stavlja ulogu meke moći i neutralnog posrednika između konkurentnih zemalja na Bliskom istoku. Ovaj stav naravno sudara se sa vizijom koalicije protiv Irana, koju promoviše Trump u zagrljaju KSA i Bahreina, za koje je Iran neprijatelj.
Animoziteti se takodje zasnivaju na verskim razlikama, iranska državna religija je Šiitstvo. Stoga, u Bahreinu vlada strahuje od uticaja Irana na nezadovoljnu večinu šiitske populacije. U KSA šiiti predstavljaju većinu u naftom bogatom istoku zemlje gde su, naravno, u stalnom sukobu sa državom vehabizma, koja prezire šiite kao otpadnike.

ALSO READ  Turkey, Russia failed to reach common position on Syria’s Idlib – Source

Turska sa druge strane, nedavno je počela da se približava sa Iranom i trenutno produbljuje trgovinske veze sa tom zemljom. Ove dve zemlje, podržavajući suprotstavljene strane u sirijskom konfliktu, 4. maja dogovorile su zajedno sa Rusijom, da sprovedu de-eskalacijske zone u Siriji, koje bi se mogle dokazati kao prvi korak za okončanje tog 6 godišnjeg sukoba.

Turska uprkos tome što je članica NATO-a, videla je da odnosi sa mnogim zapadnim članicama NATO, uključujući SAD ubrzano slabe u poslednjih nekoliko godina. Posebno posle propalog pokušaja vojnog udara u Turskoj prošle godine. Turski predsednik Erdogan u govoru emitovanom na live-tv optužio je Zapad za organizovanje udara: “Ovaj pokušaj udara ima aktere unutar Turske, ali je napisano napolju. Nažalost, Zapad daje podršku terorizmu i stoji iza državnog udara zaverenika. ”

Turska takođe ima jake veze sa Muslimanskim bratstvom i u intervjuu za Al-Arabiia News Netvork u februaru u vlastništvu KSA, Erdogan je branio MB pred pritiskom SAD: “to nije oružana grupa, to je zapravo ideološka organizacija [… ] ne bi bilo tolerancije za muslimansko bratstvo u Turskoj, ako bi imali bilo kakve veze sa terorizmom, a nismo videli ili primetili bilo kakve radnje koje ukazuju na to. ”

Prema navodima Al Jazeere, Turska zajedno sa Iranom pregovara sa Katarom oko dostavljanja hrane i vode do Emirata. Egipat, KSA, UAE i Bahrein su pored prekida diplomatskih odnosa sa Katarom, uspostavili potpunu blokadu putovanja i trgovine sa Emiratom, ugrožavajući njihove zalihe i blokirali isporuke gasa iz Katara.

Kao što smo izvestili ranije danas je Irak takođe brzo reagovao i poslao vojsku na granične prelaze sa Saudijskom Arabijom.

Ispod je mapa regiona koja detaljno pokaziva gasna i naftna polja, kao i dominantno versku pripadnost za određenu prostoriju, obavljeno u studijama Persijskog zaliva, za bolju orijentaciju:

ALSO READ  Following talks of troop reduction, Turkish observation post comes under attack in Syria

 

Share this article:
 • 6
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  6
  Shares

Notice: All comments represent the view of the commenter and not necessarily the views of AMN.

All comments that are not spam or wholly inappropriate are approved, we do not sort out opinions or points of view that are different from ours.

This is a Civilized Place for Public Discussion

Please treat this discussion with the same respect you would a public park. We, too, are a shared community resource — a place to share skills, knowledge and interests through ongoing conversation.

These are not hard and fast rules, merely guidelines to aid the human judgment of our community and keep this a clean and well-lighted place for civilized public discourse.

Improve the Discussion

Help us make this a great place for discussion by always working to improve the discussion in some way, however small. If you are not sure your post adds to the conversation, think over what you want to say and try again later.

The topics discussed here matter to us, and we want you to act as if they matter to you, too. Be respectful of the topics and the people discussing them, even if you disagree with some of what is being said.

Be Agreeable, Even When You Disagree

You may wish to respond to something by disagreeing with it. That’s fine. But remember to criticize ideas, not people. Please avoid:

 • Name-calling
 • Ad hominem attacks
 • Responding to a post’s tone instead of its actual content
 • Knee-jerk contradiction

Instead, provide reasoned counter-arguments that improve the conversation.