ŞAM
Cumhurbaşkanı Beşşar el Esad SBS Kanalı ile röportajında; çözümün Suriyeliler arasında yapılacak siyasi diyalog da yattığını, fakat aynı zamanda Suriye’deki terör ve teröristlerle mücadele etmeden çözüme ulaşılmasının imkânsız olduğunu vurguladı.
El Esad, batı ülkeleri, Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar gibi bölge ülkelerinin teröre verdikleri desteği kesmek istememesinden dolayı çözümün imkânsız olduğunun altını çizerek “Teröristlere verilen her türlü lojistik desteğin durdurulması ve Suriyelilerin anayasa, Suriye’nin ve siyasi rejimin geleceğini tartışacakları bir diyalogu başlatmaları halinde çözüm yakındır” dedi.
Rakka kentinin Halep, Şam ve diğer tüm Suriye kentleri kadar önemli olduğuna dikkat çeken el Esad, terör gruplarının oluşturduğu tehlikenin işgal ettikleri toprakla ilişkili olmadığını, konvansiyel bir savaş yürütülmediğini belirten el Esad, sorunun söz konusu terör gruplarının kendi ideolojilerini bulundukları bölgedeki insanların beyinlerine empoze etmeleriyle alakalı olduğuna dikkat çekti.
Hizbullah Suriye Ordusunun Karşısında Değil Yanında Savaşıyor
Cumhurbaşkanı el Esad, kitleleri inançlar üzerinden harekete geçirmenin tehlikesine işaret ederken “Askeri açıdan Rakka’ya ulaşmak zor değil, mesele zaman meselesi ve biz bu yönde ilerliyoruz” diye konuştu.
Savaştan söz edildiği zaman düşmanın ne yapabileceği sorusunun sorulması gerektiğine değinen el Esad, bunun Türkiye’nin ve özellikle Erdoğan’ın yaptıklarıyla ve terör gruplarına verdiği destekle doğrudan alakalı olduğunu ifade etti.
El Esad, söz konusu bölgeye birkaç hafta ya da birkaç ay içinde ulaşmanın mümkün olduğunu, fakat Türkiye’nin teröristlere verdiği destek göz önünce bulundurulmadan verilecek herhangi bir yanıtın gerçeklerden ve objektiflikten uzak olacağını söyledi.
Cumhurbaşkanı el Esad, Suriye güçleri ile Hizbullah arasında herhangi bir çatışmanın söz konusu olmadığını, aksine Hizbullah’ın Suriye ordusunu desteklediğini belirterek “Hizbullah, Rusya’nın desteğiyle Suriye ordusunun karşısında değil yanında savaşıyor” dedi.
El Esad, Tahran’da Suriye, Rusya ve İran Savunma Bakanları arasında yapılan toplantının terörle mücadele konusunda koordinasyon bulunduğunun kanıtı olduğuna dikkat çekti.
Silah taşıyıp sivillere, mal ve mülklerine saldırıp terör estiren ve insanları korkutan grupların muhalefet sayılamayacağına değinen el Esad, “Muhalefet diğer ülkeler adına vekâleten çalışan gruplar değildir. Suriyeli olması ve siyasi araçlar kullanması gerekir” diye konuştu.
Cumhurbaşkanı el Esad, ateşkesin hala geçerli olduğunu, birçok bölgede uygulanırken bazı bölgelerde uygulanmadığını, terör gruplarının ateşkesi her gün ihlal ettiğini söylerken “Devlet güçlerine saldıran teröristlere karşılık vermek hakkımızdır” dedi.
İran Ve Rusya Esad’ı Değil Suriye Halkını ve İstikrarı Savunuyor
Suriye krizinin nasıl başladığına ilişkin soruya yanıtında Cumhurbaşkanı el Esad, reform isteyen insanların protesto gösterisi yaptıklarının inkar edilemeyeceğini ve bunların tümünün terörist yada paralı asker olmadığını belirterek “Göstericilerin çoğu tabi gerçek göstericilerden bahsetmiyorum gösteri yapmak için Katar’dan para alıyordu. Daha sonra silahlı eylemler yapmak için para almaya başladılar. Duvara yazı yazdıkları için tutuklanan çocukların hikâyesi ise hayal ürünüdür ve hiç yaşanmadı” dedi.
Suriye hükümetinin 2000 yılında resmi olarak reformlara başladığına değinen el Esad, talep edilen tüm reformların krizin başlaması ardından yapıldığına, bunun da meselenin reformlarla alakalı olmadığının göstergesi olduğuna, muhalefetin talep ettiği değişikliklerin yapılmasına rağmen hiçbir değişimin gerçekleşmediğine dikkat çekti.
Bazı bakanların hükümetten bazı durumlarda Suudi Arabistan bazı durumlarda ise Fransa’nın isteği üzerine ayrıldıklarını söyleyen el Esad, şu söz konusu bakanların bu ülkelere bağlı sözde muhalefete katıldıklarını, Suriye açısından hiçbir değer taşımadıklarını, ayrılmalarının Suriye’deki durumu etkilemediğini ifade etti.
Suriyeli tüm taraflarla diyalogu desteklediklerini belirten el Esad, şu ana kadar görüşmelerin başlamadığını ve Suriyeliler arasında görüşmelerin yapılmadığını, şu ana kadar sadece BM özel temsilcisi Staffan de Mistura ile görüşmeler yapıldığını ekledi.
Cumhurbaşkanı el Esad, barış görüşmeleri için bir metot belirlenmesi gerektiğine değinerek bunun hala oluşmadığını, görüşmelerin verimli olması için temel ilkelerin belirlenmesi gerektiğini vurguladı.
Rusya ve İran’ın söylendiği gibi Esad’ı desteklemediğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı, iki ülkenin Suriye’ye verdiği desteğin genel durumla alakalı olduğunu, Suriye’deki kaosun bölgede domino etkisi yaratacağını bununda komşu ülkeleri, İran, Rusya ve Avrupa’yı etkileyeceğinin altını çizdi.
Suriye’yi savunan İran ve Rusya’nın aynı zamanda istikrarı, ülkelerinin istikrar ve çıkarlarını savunduğunu belirten el Esad, Rusya ve İran’ın Suriye halkını ve kendini koruma hakkını savunduğunu vurguladı.
SANA